Дори повишението на световните температури да остане под два градуса в

...
Дори повишението на световните температури да остане под два градуса в
Коментари Харесай

Как промените в климата съсипват човешкото здраве

Дори покачването на международните температури да остане под два градуса спрямо интервала преди индустриализацията, броят на смъртните случаи, свързани с горещините, ще се усили с 370 % доникъде на века. Това е един от изводите в новото проучване " Обратното преброяване на Lancet за здравето и климатичните промени ", оповестено от 114 интернационалните учени в научното списание " The Lancet ".

Хората по света са изложени на рискови жеги два пъти по-често, в сравнение с в интервала 1986-2005, написа АРД. Това е изключително рисково за дребните деца и по-възрастните хора. При хората над 65-годишна възраст броят на смъртните случаи, провокирани от екстремните жеги, се е повишил с 85 на 100 спрямо интервала 1991-2000 година. Според експертката Марина Романело от лондонския " University College "  бездействието ще ни коства все по-скъпо. " Не можем да си позволим да не вършим нищо, тъй като това ще коства човешки животи ", споделя тя пред АРД.

Вредните излъчвания остават високи

Все по-горещото време значи и, че работата или спортът навън стават все по-рисковани. Опасността от горски пожари и разпространението на тропически инфекциозни болести също пораства. Изследователите показват, че потреблението на възобновими енергийни източници се покачва, както и, че се взимат още ограничения за битка с климатичните промени. Въпреки това всяка секунда във въздуха се изпускат 1337 тона въглероден диоксид, споделя Романело за АРД. Според експертката работата, която се прави за предпазването на популацията, въобще не е задоволителна.

В Германия да вземем за пример сред 2013-а и 2022-а хората са били изложени на евентуално животозастрашаващи жеги приблизително по осем дни годишно. Това е много по-малко от международните междинни стойности от 86 дни годишно, само че междинните температури в страната в интервала 2018-2022 са били с 1,8 градуса по-високи, в сравнение с сред 1986-а и 2005-а.

Все повече отсъствия от работа

Високите температури в Германия са довели и до близо 34 милиона неоползотворени работни часа заради жегата през 2022-а година - най-много в строителството. Това е нарастване с 12 % по отношение на 1991-2000. Принципно в Германия през 2020-а година към 31 % от електричеството са били генерирани от възобновими източници, само че като цяло в енергетиката процентът е едвам шест.

В специална оценка на изследването за Германия написа: " Ограниченото потребление на сила от възобновими източници и продължаващата употреба на изкопаеми горива и биомаса водят до високо замърсяване на въздуха, което усилва риска от респираторни и сърдечносъдови болести, от рак на белия дроб, диабет, неврологични разстройства и неблагоприятно развитие на бременностите, респективно до висока степен на болесттите и смъртността ", написа АРД.

Храненето също въздейства на здравето

Друга част от проучването е отдадена на връзката сред храненето, изменението на климата и здравето. Учените са открили, че на отглеждането на животни се дължат 57 % от всички излъчвания на парникови газове от селското стопанство в света. От една страна животните отделят големи количества метан, а и развъждането на фуражи лишава огромни площи земеделска земя.

Освен това през 2020-а година съвсем два милиона смъртни случая в света са били свързани с несъразмерната консумация на алено месо, модифицирано месо и млечни артикули, като в Германия те са над 87 000. Ето за какво откривателите поддържат растителната диета с ниско наличие на месо, изяснява АРД.

Сред изводите от отчета въпреки всичко има и позитивни. Така да вземем за пример смъртните случаи в света, породени от замърсяването на въздуха, са намаляли с 15,7 % от 2005-а година насам. Освен това през 2022-а в чиста сила са били вложени към 1,5 милиарда евро, което е с 61 на 100 повече, в сравнение с в изкопаеми горива.

Вижте и това видео на Дъждовни води: 

Плаващ град на бъдещето

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР